web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Faysal Abdi

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Faysal Abdi

Faysal Abdi

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tietotori

Liikunta on paras lääke

Liikunta on paras lääke

Tutkimusten mukaan liikunta vähenee siirryttäessä kouluiästä aikuisikään. Aikuiset harrastavat vähemmän erityisesti raskasta liikuntaa kuin nuoret. 2132019_01434_1.jpgLiikuntamuotojen kirjo on kapeampi kuin lapsilla ja nuorilla. Ne aikuiset, jotka ovat kouluiässä harrastaneet säännöllisesti useiden vuosien ajan tehokasta liikuntaa, ovat eniten liikkuvien aikuisten joukossa. Esimerkiksi tutkimuksen perusteella viidesosa (20 %) vantaalaisista 20-64 vuotiaista ei harrastanut liikuntaa vapaa-ajallaan, joten liikkumattomuuden riskit koskevat kaikkia.

Liikkumattomuus voi altistaa erilaisille sydäntaudeille tai ylipainolle, mutta se voi aiheuttaa myös paljon muuta, kuten lihasvoiman heikkenemistä ja veren rasva-arvojen huononemista. Varhain alkava väestön kunnon heikkeneminen johtaa suurempaan avun tarpeeseen myöhemmin elämässä ja lisää siten alueen sosiaali- ja terveyskustannuksia.

UKK-instituutin selvityksen mukaan liikkumattomuus maksaa Suomelle noin 3 miljardia euroa vuodessa. 

Liikuntalakien mukaan kunnan tulee luoda edellytykset asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja ja terveyttä edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioiden. Tukemalla kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. 

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yksi kuntien tärkeimmistä tehtävistä. Terveyden edistämisen näkökulmasta onkin erittäin tärkeää, että päätöksiä tehdessä pohditaan myös niiden vaikutuksia hyvinvointiin. Liikunnalla on merkittävä rooli paitsi fyysisen kunnon ja painonhallinnan kannalta, mutta myös psyykkisen ja sosiaalisen terveyden kannalta. 

Liikunta voi toimia myös mallina siitä, miten ehkäistään toisen yksilön torjuntaa ottamalla kaikki mukaan toimintaan kaikki pelaa -periaatteella.

Liikunnan harrastamisen esteitä ovat harrastusten kalleus, vapaaehtoisten väheneminen seuratyössä, huono saavutettavuus liikuntapaikkoihin ja tiedottamisen puute jo olemassa olevista liikuntamahdollisuuksista. Esimerkkinä tyhjät koulutilat, jotka soveltuvat sisäliikuntaan. 

Olen sitä mieltä, että kuntien on panostettava tulevaisuudessakin liian vähän tai ei lainkaan liikkuvien kuntalaisten aktivointiin sekä eriarvoisuuden ehkäisemiseen. Pelkän kuntarahan varaan ei voi heittäytyä, joten valtion pitää olla mukana ja hoitaa omaa vastuutaan yhtä lailla liikuntapalvelujen rahoittamisessa.

Uudenmaan kaupunkien on tehtävä tiivistä yhteistyötä liikuntayhdistysten kanssa ja pyrittävä tarjoamaan tulevaisuudessa entistä enemmän monimuotoisia ja matalan kynnyksen ja liikuntapalveluja. 

Osa palveluverkostosta tulee kehittää yli kuntarajojen ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kuntalaisten siirtymistä palvelun piiristä toiseen tulee sujuvoittaa. 

Painopistealueita pitää olla jatkossakin lapsi- ja nuorisoliikunta, eläkeläiset ja terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien aikuisten liikunta. Jatkossa on myös mahdollistettava harrastusmahdollisuuksia työssä käyville kuntalaisille. 

Viestintää on tehostettava ja kuntalaisilla on oltava riittävästi tietoa harrastamisesta, liikuntapaikoista ja harrastusmahdollisuuksista. 

Hyvinvoinnin edistäminen on kaikkien yhteinen tehtävä, joten valtion ja kuntien tulee varata riittävät resurssit liikuntapalvelujen järjestämiseen. 

Uutiset Vantaa.fi

Vantaan kaupungin henkilöstökertomus 2021: Poikkeusoloissa hyvää kehitystä

Henkilöstömäärä kasvoi ja sairauspoissaolot laskivat Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 14.3. esittää kaupunginvaltuustolle tiedoksi kaupungin...

Lue lisää »

Uusi vantaa.fi-sivusto julkaistaan 15.3.

Uusi vantaa.fi-sivusto julkaistaan 15.3.Beta-sivusto korvaa nykyisen vantaa.fi-sivuston 15.3.2022. Sivustouudistus aiheuttaa lyhyen käyttökatkon tiistaina...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Hallitusviisikko kävi vakavan keskustelun pelisäännöistä – ”Tämä oli viimeinen kerta”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallitusviisikon käyneen vakavahenkisen keskustelun hallituksen pelisäännöistä ja hallituksen toimintakyvystä...

Lue lisää »

Poliisi kielsi PKK:n ja sen läheisten järjestöjen tunnukset kokoontumislain perusteella – ”Tässä oli leimahtamisen vaara”

Poliisi kielsi itsenäisyyspäivän iltana Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa kurdijärjestö PKK:n ja sen läheisten järjestöjen tunnukset. Asian...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Ville Skinnari: Kokonaisturvallisuutta vahvistetaan digiosaamisella

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari puhui maakunnallisessa itsenäisyyspäivän lipunnostojuhlassa Hämeenlinnassa.

Lue lisää »

SDP:n Tuppurainen: Oulun satama nousemassa TEN-T-ydinverkolle

EU:n liikenneneuvosto hyväksyi tänään yleisnäkemyksen TEN-T-asetusehdotuksesta. Siinä määritellään Euroopan laajuinen TEN-T-verkko ja sen väyliä ja...

Lue lisää »