web stats
diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow diashow
Faysal Abdi

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Faysal Abdi

Faysal Abdi

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tietotori

Covid-19 raskas myös kuntapäättäjille

Covid-19 raskas myös kuntapäättäjille

20191113_203713.jpgVantaan kaupunginvaltuuston syyskausi on alkamassa. Edessä on isoja haasteita. Kevätkin oli vaikea, kun Convid-19 -viruksen takia valtuutetut eivät voineet edes kokoontua valtuustosalille. Kokoukset pidettiin etänä Teamsin välityksellä. Kesän jälkeen, kun valtuuston istuntokausi alkaa, kuntapäättäjiä odottavat monenlaiset viruksen aiheuttamat ongelmat.

Viime syksynä kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2020 ja suunnitelman vuosille 2020-2023. Hyväksytty budjetti vuodelle 2020 oli 1,8 miljardia euroa. Siihen sisältyivät peruspalvelujen parantaminen,  asuntojen- ja koulujen rakentaminen sekä peruskorjaukset. Työllisyystoimenpiteet, kuntalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen olivat myös osa yleissuunnittelmaa. Nämä kaupunki rahoittaa pääosin verotuloilla. Tärkein tulonlähde on kuntalaisilta kerättävä kunnallisvero. Sen määrään vaikuttaa kuntalaisten ansiotaso, työllisyysaste ja kunnan veroprosentti.

Maailmanlaajuisen epidemian takia valtion ja kuntakentän velanotto on kasvanut. Yli kuusi kuukautta jatkunut epidemia on sulattanut kaupungin verotuloa, lisännyt kaupungin menoja ja kuntalaisten palvelun tarvetta sekä kasvattanut työttömyyttä.

Kuntapäättäjiä odottaa nyt kova ja tiukka tilanne. Vähentyneet verotulot ja valtiolta saatavat tuet eivät tule riittämään palvelujen tuottamiseen ja investointiin. Päättäjät joutuvat syksyn aikana miettimään kuntatalouden sopeuttamistoimenpiteitä. Tärkeintä on kuitenkin turvata kuntalaisille tärkeät peruspalvelut. Kuntakentän ja sen palvelutuotantoa sekä työnjakoa valtiovallan kanssa onkin tarkistettava uudelleen. 

Palvelujen tuottaminen uudella tavalla teknologiaa hyödyntäen on jo testattu. Se on toimiva ratkaisu, mutta se ei välttämättä sovi ihan kaikille. Lähipalvelut on varmistettava myös niille ihmisille, joille tämä uudet ratkaisut eivät ole mahdollisia.

Suunniteltuja investointeja ei ole kannattavaa siirtää tai keskeyttää, koska ne luovat uusia työpaikkoja ja vauhdittavat talouden kasvua. Uusia mahdollisia verotuskohteita on etsittävä. Epidemian ennaltaehkäisyä on jatkettava toisen aallon välttämiseksi.

Järjestelmämme on luottu kunnan asukkaita varten. Näinä vaikeina aikoina päätösten pitää olla heidän lähellä. Päätösten on oltavat ihmisläheisiä, kauaskantoisia ja toivoa antavia.

Faysal Abdi
Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen

Uutiset Vantaa.fi

Vantaan kaupungin henkilöstökertomus 2021: Poikkeusoloissa hyvää kehitystä

Henkilöstömäärä kasvoi ja sairauspoissaolot laskivat Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 14.3. esittää kaupunginvaltuustolle tiedoksi kaupungin...

Lue lisää »

Uusi vantaa.fi-sivusto julkaistaan 15.3.

Uusi vantaa.fi-sivusto julkaistaan 15.3.Beta-sivusto korvaa nykyisen vantaa.fi-sivuston 15.3.2022. Sivustouudistus aiheuttaa lyhyen käyttökatkon tiistaina...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Poliisi kielsi PKK:n ja sen läheisten järjestöjen tunnukset kokoontumislain perusteella – ”Tässä oli leimahtamisen vaara”

Poliisi kielsi itsenäisyyspäivän iltana Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa kurdijärjestö PKK:n ja sen läheisten järjestöjen tunnukset. Asian...

Lue lisää »

Pirkanmaan teollista tulevaisuutta pohdittiin Konepaja-messuilla

Konepaja-messuilla Tampereella keskusteltiin Pirkanmaan teollisesta tulevaisuudesta Teollisuusliiton ammattiosasto 195:n ja Ajatuspaja Tampere -ryhmän...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n Ville Skinnari: Kokonaisturvallisuutta vahvistetaan digiosaamisella

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari puhui maakunnallisessa itsenäisyyspäivän lipunnostojuhlassa Hämeenlinnassa.

Lue lisää »

SDP:n Tuppurainen: Oulun satama nousemassa TEN-T-ydinverkolle

EU:n liikenneneuvosto hyväksyi tänään yleisnäkemyksen TEN-T-asetusehdotuksesta. Siinä määritellään Euroopan laajuinen TEN-T-verkko ja sen väyliä ja...

Lue lisää »